Training ‘Teens can plan!'

Concentratie- en planningstraining speciaal voor jongeren

De concentratie- en planningstraining is bedoeld voor pubers en jongeren (van 12 tot 18 jaar) die moeite hebben om zich lang te concentreren, snel afgeleid zijn, het huiswerk vaak op het laatste moment maken, geregeld vergeten om boeken of huiswerk mee te nemen naar school, vaak te laat komen op afspraken, en faalangstig zijn voor toetsen of spreekbeurten.

De concentratie- en planningstraining kan ook gegeven worden aan jongeren (pubers) met autisme (ASS) of aandachtstekort- en concentratieprobleem (ADD of ADHD).
 

Wat heeft mijn kind aan de concentratie- en planningstraining?

Het doel is om concentratie- en planningsvaardigheden aan te leren die je kind op school of thuis zullen helpen. Na de training is je kind in staat om...

  • ... zich beter te concentreren.
  • ... op tijd zijn/haar huiswerk te maken.
  • ... taken zo te plannen zodat ze niet vergeten worden.
  • ... controle te hebben over dingen waar hij/zij snel afgeleid van raakt.
  • ... zich zekerder te voelen over schoolwerk en over de eigen capaciteiten.
  • ... leerachterstanden in te halen.
  • ... vaak op tijd te komen.


Daarnaast is de planningstraining gericht op het bevorderen van de zelfstandigheid en zelfvertrouwen bij je kind, waarbij je kind leert om zelf oplossingen voor problemen te bedenken en deze oplossingen toe te passen. Dit betekent dus ook dat je als ouder je kind wat meer gaat stimuleren om zelf dingen uit te proberen. Verder gaat je kind leren meer vertrouwen te krijgen in zichzelf en hoe je kind dit zelfvertrouwen kan behouden. Je kind zal minder zenuwachtig en faalangstig zijn voor bijvoorbeeld toetsen en spreekbeurten. Je kind gaat zichzelf en anderen weer waarderen!

Inhoud concentratie- en planningstraining

Tijdens de concentratie- en planningstraining (een vorm van psychologische behandeling en gedragstherapie) aan jongeren (pubers) worden er methoden en technieken aangeleerd, maar ook worden er niet-helpende gedachten en negatieve gevoelens opgespoord en omgebogen naar motiverende gedachten. Je kind gaat na afloop van elke trainingssessie thuis en op school oefenen met dat wat hij/zij geleerd heeft. Methoden die de kinder-en jongerenpraktijk in Amsterdam-Centrum gebruikt om aandacht- en planningsvaardigheden aan te leren bij jongeren en pubers zijn: gedragstherapeutische gesprekken, psycho-educatie over de uitvoerende (executieve) functies van de hersenen, concentratie- en aandachtsoefeningen, wetenschappelijk bewezen effectieve planningsmethoden, en timemanagement-technieken. Eén techniek kan voor de ene jongere werken, maar niet voor de andere jongere. Er wordt gekeken naar wie je kind is als persoon, wat bij je kind past en wat voor hem/haar goed voelt.
 

Opzet planningstraining in Amsterdam-Centrum

De concentratie- en planningstraining wordt individueel gegeven aan je kind door kinder- en schoolpsycholoog Ilonka de Haas (voor kinderen tot 12 jaar) of leer- en planningscoach Wolf Mensé (voor kinderen en jongeren boven de 12 jaar). De sessies kunnen wekelijks of tweewekelijks gegeven worden (eventueel buiten schooltijd en in de avond). Als extra ondersteuning voor de ouders is het mogelijk om een aantal oudergesprekken of gezinsgesprekken te hebben. Ouders krijgen gerichte adviezen over hoe zij hun kind het beste kunnen ondersteunen in de plannings- en concentratievaardigheden die het kind leert (oudermediatie).


Behandeling aan kinderen tot 18 jaar wordt volledig vergoed door de gemeenten Amsterdam-Centrum, Amsterdam-Zuid, Diemen, Uithoorn, Ouder-Amstel, Amstelveen, Aalsmeer, Zaanstreek en Waterland. Diagnostisch onderzoek wordt niet vergoed door de gemeente Amsterdam.
 

Hoofdlocatie Amsterdam-Centrum
 

Psychotherapiepraktijk
(Kinder)Psychologenpraktijk Marijke
Nieuwe Keizersgracht 58-2
1018 DT Amsterdam

 

 

Design en strategie PSYmedia

 

Faalangst – Zelfvertrouwen – Slaap - Stress – Burn-out – ADHD – Autisme - Somberheid - Hersenletsel - Epilepsie – Hoogsensitief