In elk gezin komen wel eens problemen tussen gezinsleden voor. Ouders maken wel eens ruzie, tussen broers en zussen kunnen conflicten voorkomen, en soms is de verbinding tussen een ouder en kind wat minder. Als de gezinsproblemen of conflicten in het gezin frequent aanwezig zijn of de sfeer in huis beïnvloeden, is het fijn om samen met een gezinstherapeut van de Kinderpsychologenpraktijk Marijke in Amsterdam-Centrum de band tussen gezinsleden te herstellen of verbeteren. Soms voelt het alsof de ander je niet belangrijk vindt of misschien voel je je niet geliefd of begrepen door de ander. Tijdens de gezinstherapie proberen we het contact te herstellen, negatieve overtuigingen te doorbreken en een ontspannen sfeer thuis te creëren.
Problemen in het gezin worden doorgaans gekenmerkt door:
De gevolgen van gezinsproblemen bij kinderen kunnen onder andere zijn: angsten of bang zijn, paniekaanvallen, depressie, lichamelijke problemen (SOLK), negatief zelfbeeld, overmatig gamen, drug- of alcoholgebruik, vermindering van schoolprestaties (onder het niveau presteren) en vermijden van sociale activiteiten of juist teveel aan sociale activiteiten (weinig ouderlijk toezicht).
Gezinstherapie is bedoeld voor kinderen, jongeren (pubers) en hun ouders om uit te zoeken waar de relationele problemen vandaan komen. Tijdens de gezinstherapie wordt er een genogram gemaakt. Dit is een tekening van de stamboom van een familie en geeft de familiebanden weer, maar ook de structuur van het gezin van herkomst (rollen in het gezin, wie heeft het gezag, opleiding, etc). Verhalen en herinneringen over vroeger worden gedeeld, waardoor er begrip kan ontstaan tussen gezinsleden; het kind gaat anders naar de ouder kijken en andersom. Zo komt er ruimte tussen gezinsleden. Een belangrijk onderdeel van de gezinstherapie in de Kinderpsychologenpraktijk Marijke in het centrum van Amsterdam is het oplossen van conflicten en het herstellen van de verbinding tussen gezinsleden. Ouders wordt geleerd om begripvol te reageren op het kind en klaar te staan voor het kind naar behoefte van het kind zelf. Vaak voelen kinderen zich niet begrepen door hun ouders. Tijdens de gezinstherapie in Amsterdam-Centrum leert het kind om zijn nare gevoelens te delen met ouders en ouders leren goed te luisteren naar het kind zonder (direct) te komen met oplossingen, en te reageren op een manier die het kind fijn vindt. De communicatie tussen gezinsleden wordt verbeterd, de verbinding wordt hersteld, en eventueel aanwezige (traumatische) gebeurtenissen worden verwerkt. Ouders worden eventueel voorzien van opvoedadviezen.
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen wanneer er conflicten zijn in het gezin. Levenssituaties kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van problemen in het gezin, zoals een vechtscheiding, ruziënde ouders, verhuizing, ziekte in het gezin, culturele conflicten, misbruik of gepest worden. Dan kan het ook zijn dat ouders moeite hebben met het meegaan in de ontwikkeling van het kind; jongeren hebben tijdens de puberteit behoefte aan meer vrijheid, maar sommige ouders vinden het lastig om hierbij in te stemmen. Deze jongeren worden dan tegengehouden in hun ontwikkeling en hebben het gevoel dat ouders geen vertrouwen in ze hebben, waardoor ze ook minder vertrouwen krijgen in zichzelf wat juist de kans op risicovol gedrag verhoogt. Daarentegen zijn er ook ouders die hun kinderen teveel vrijheid geven, waardoor kinderen het gevoel krijgen dat ouders niet genoeg van ze houden; er is immers geen toezicht en zorg. Een goede balans in het zorgen voor en geven van vrijheid door de ouders zorgt voor het ontwikkelen van een positief zelfbeeld, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid bij het kind.
Alle hulp aan kinderen tot 18 jaar wordt volledig vergoed door de gemeenten Amsterdam-Centrum, Amsterdam-Zuid, Diemen, Uithoorn, Ouder-Amstel, Amstelveen, Aalsmeer, Zaanstreek en Waterland.
Hoofdlocatie Amsterdam-Centrum
Psychotherapiepraktijk
(Kinder)Psychologenpraktijk Marijke
Nieuwe Keizersgracht 58-2
1018 DT Amsterdam
Contact
Bel 06 2017 7663
info@praktijkmarijkeamsterdam.nl
PLAN MIJN ROUTE
Faalangst – Zelfvertrouwen – Slaap - Stress – Burn-out – ADHD – Autisme - Somberheid - Hersenletsel - Epilepsie – Hoogsensitief