Pijn en vermoeidheid (SOLK) bij kinderen

(Gedrags-)Psychologische hulp aan kinderen in Amsterdam-Centrum

Wanneer een kind langer dan enkele weken last heeft van lichamelijke klachten (vermoeidheid, buikpijn, hoofdpijn, darm- en maagproblemen, ed.), maar er wordt in het ziekenhuis geen oorzaak of aandoening gevonden, spreekt men van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK, ofwel functionele stoornis). De lichamelijke problemen (ofwel somatische problemen) zijn écht aanwezig, je kind verzint de klachten niet. Vaak zijn bepaalde organen en/of het zenuwstelsel bij je kind van slag, waardoor ze minder goed functioneren bij je kind. Dit uit zich dan bijvoorbeeld in vermoeidheid, buikpijn of hoofdpijn (migraine). Soms is het lichaam van het kind zo van slag dat het lichaam rare dingen gaat doen, zoals flauwvallen of schokken. Dit noemt men conversieproblematiek.
 

Lichamelijke klachten bij SOLK en conversie

De volgende lichamelijke (somatische) klachten/problemen komen het meeste voor bij kinderen en jongeren (pubers):

  • Heel erg moe zijn, chronische vermoeidheid.
  • Buikpijn en hoofdpijn (migraine).
  • Slaapproblemen (teveel of te weinig slapen).
  • Huiduitslag of eczeem.
  • Lage rugpijn.
  • Nek- en schouderpijn.
  • Flauwvallen, uitval van de ledematen (armen of benen).
  • Problemen met zien en horen, verminderd spraakvermogen.
  • Schokken en stuipen.
  • Snel overprikkeld zijn.

Lichamelijke problemen komen vaak voor bij kinderen, jongeren en pubers die last hebben van somberheid, (faal)angst, stress (burn-out), slaapproblemen of onzekerheid (verminderd zelfvertrouwen). Psychische problemen bij kinderen uiten zich meestal in lichamelijke problemen.

De behandeling van pijn en vermoeidheid bij kinderen

Het is enorm vervelend dat er voor de lichamelijke (somatische) problemen bij je kind geen oorzaak gevonden is. Voor ouders geeft dit veel zorgen, stress en ongemakken in het dagelijkse leven van het gezin. Een deel van de psychologische behandeling en gedragstherapie aan kinderen en jongeren (pubers) bij de kinder- en jongerenpraktijk in Amsterdam-Centrum, is gericht op het minder gevoelig maken van het zenuwstelsel bij je kind (dit heet een neuropsychologische behandeling). Het zenuwstelsel (en/of bepaalde organen) kan overgevoelig zijn geraakt, waardoor het lichaam van je kind reageert met pijn, uitval of vermoeidheid op omgevingsprikkels (geluid, drukte, veel dingen moeten doen). Ook kan een beetje stress of spanning bij je kind al pijn of vermoeidheid geven. Het lichaam van je kind gaat als het ware steeds in een alarmpositie staan; de hersenen sturen 'verkeerde' signalen naar het lichaam. Vermoeidheid, pijn of uitval is dan het resultaat bij je kind.

Verder wordt er tijdens de psychologische behandeling bij je kind veel aandacht besteed aan het verminderen van de stress, angst en zorgen die gepaard gaan met de lichamelijke problemen (buikpijn, hoofdpijn en vermoeidheid) en/of conversieproblematiek (uitval, schokken en flauwvallen). Ieder kind reageert anders op pijn en/of vermoeidheid. Door de aandacht weg te halen van de lichamelijke ongemakken, heeft je kind er ook minder last van, maar dit is voor je kind niet makkelijk om te doen. De behandeling is tevens gericht op het uitzoeken van factoren die de lichamelijke problemen verergeren bij je kind (druk op school, hoge verwachtingen van zichzelf, onzekerheid, verminderd zelfvertrouwen, angst, stress, somberheid ed.). Er wordt een opbouwschema gemaakt voor school en thuis, waarbij er een goede afwisseling moet zijn tussen denkactiviteiten, beweging en ontspanning bij je kind.
 

Behandelmogelijkheden bij pijn en moeheid in Amsterdam-Centrum

De therapie bij pijn (hoofdpijn, buikpijn ed.), vermoeidheid en functionele problemen (SOLK en conversieproblematiek) aan kinderen en jongeren (pubers) bij de kinder- en jongerenpraktijk in het centrum van Amsterdam bestaat vaak uit zowel psychologische als neuropsychologische als systemische (gezinstherapie en oudergesprekken) behandeling (de behandeling kan eventueel aangevuld worden met medische hypnose). Door het aanleren van vaardigheden om de lichamelijke problemen te verminderen kunnen schoolse taken, hobby's en sociale bezigheden weer opgebouwd worden bij je kind. Als ouder leer je hoe je dit proces kan stimuleren bij je kind. De weg naar herstel!

Bij ernstige conversieproblematiek, SOLK en somatoforme stoornissen is intensieve behandeling nodig bij grote GGZ-instellingen (groepstherapie, dagbehandelingen ed.).


Alle hulp aan kinderen tot 18 jaar wordt volledig vergoed door de gemeenten Amsterdam-Centrum, Amsterdam-Zuid, Diemen, Uithoorn, Ouder-Amstel, Amstelveen, Aalsmeer, Zaanstreek en Waterland.
 

Hoofdlocatie Amsterdam-Centrum
 

Psychotherapiepraktijk
(Kinder)Psychologenpraktijk Marijke
Nieuwe Keizersgracht 58-2
1018 DT Amsterdam

 

 

Design en strategie PSYmedia

 

Faalangst – Zelfvertrouwen – Slaap - Stress – Burn-out – ADHD – Autisme - Somberheid - Hersenletsel - Epilepsie – Hoogsensitief