Veel kinderen en jongeren (pubers) voelen zich wel eens onzeker over het eigen kunnen en horen wel eens van hun ouders 'heb vertrouwen in jezelf'. Deze lichte mate aan onzekerheid ontstaat meestal als kinderen zien dat andere kinderen iets beter of anders doen dan zijzelf (het vormen van een eigen 'ik' ontstaat bij kinderen door zichzelf te vergelijken met andere kinderen). Kinderen worden niet geboren met zelfvertrouwen; het proces van de ontwikkeling van zelfvertrouwen doorloopt het hele leven van je kind. Dit proces wordt beïnvloed door wat je kind meemaakt en de persoonlijkheid van je kind (het ene kind heeft meer aanleg om zelfvertrouwen te ontwikkelen dan het andere kind). Ervaringen in de kindertijd hebben de meeste invloed op het krijgen van een positief of negatief zelfbeeld op latere leeftijd. Door het behalen van successen zal het zelfvertrouwen van je kind groeien.
Zelfvertrouwenproblemen bij kinderen en jongeren (pubers) worden doorgaans gekenmerkt door:
De psychologische behandeling (therapie) bij de kinder- en jongerenpraktijk heeft als doel het krijgen van zelfvertrouwen, zekerheid en een positief zelfbeeld bij je kind. Soms is er sprake van onverwerkte emoties bij je kind doordat er dingen zijn gebeurd die je kind zeer onprettig vond (bijvoorbeeld je kind werd uitgelachen). Tijdens de behandeling bij één van de kinderpsychologen of kindertherapeuten in Amsterdam-Centrum wordt de oorzaak van het verminderd zelfvertrouwen en de onzekerheid duidelijk om zo onverwerkte emoties aan te pakken en heftige gebeurtenissen te verwerken. Na de psychologische behandeling gelooft je kind in zichzelf, denkt positief over zichzelf en durft fouten te maken zonder het zichzelf kwalijk te nemen. Je kind kan omgaan met teleurstelling en nieuwe uitdagingen aangaan.
Een onderdeel van de behandeling bij de kinder- en jongerenpraktijk is cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie aan kinderen, jongeren en pubers zorgt ervoor dat nare gedachten verdwijnen en plaatsmaken voor helpende en fijne gedachten. Verder ligt de focus van de psychologische behandeling bij kinderen en jongeren (pubers) in het vergoten van de aandacht op positieve en goede dingen in het leven van je kind, waardoor negatieve gedachten op de achtergrond komen te staan.
Soms is het nodig om een aantal ouder- of gezinsgesprekken (systeemtherapie) te hebben bij de kinderpraktijk. Kinderpsycholoog Marijke van de Laar is tevens gezinstherapeut en kan daarom gerichte adviezen geven aan ouders om bij te dragen aan het ontwikkelen van zekerheid en zelfvertrouwen bij je kind, zoals je kind te steunen in het maken van eigen beslissingen.
Onzekerheid bij kinderen, jongeren en pubers is eigenlijk een gevolg van het hebben van een verminderd zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Het krijgen van veel liefde en positieve aandacht tijdens de kinderjaren geeft je kind het gevoel de moeite waard te zijn. Soms maken kinderen en jongeren (pubers) dingen mee, op school of in het gezin, dat ervoor kan zorgen dat het kind gaat twijfelen aan zichzelf. Het zelfvertrouwen kan dan verminderen en kinderen gaan negatiever denken over zichzelf. Belangrijk om te weten is dat kinderen, jongeren en pubers graag gewaardeerd worden door hun ouders en leeftijdsgenoten, en zich verbonden willen voelen met vrienden en vriendinnen. Tijdens de behandeling door een kinderpsycholoog of kindertherapeut bij de kinderpraktijk in Amsterdam-Centrum wordt dit proces gestimuleerd, waardoor het zelfvertrouwen en het positief zelfbeeld groeit bij je kind.
Alle hulp aan kinderen tot 18 jaar wordt volledig vergoed door de gemeenten Amsterdam-Centrum, Amsterdam-Zuid, Diemen, Uithoorn, Ouder-Amstel, Amstelveen, Aalsmeer, Zaanstreek en Waterland.
Hoofdlocatie Amsterdam-Centrum
Psychotherapiepraktijk
(Kinder)Psychologenpraktijk Marijke
Nieuwe Keizersgracht 58-2
1018 DT Amsterdam
Contact
Bel 06 2017 7663
info@praktijkmarijkeamsterdam.nl
PLAN MIJN ROUTE
Faalangst – Zelfvertrouwen – Slaap - Stress – Burn-out – ADHD – Autisme - Somberheid - Hersenletsel - Epilepsie – Hoogsensitief