Hersenletsel/NAH en epilepsie bij kinderen

Psychologische en praktische hulp aan kinderen in Amsterdam-Centrum

Het is niet in woorden uit te drukken wat het doet met jou als ouder wanneer je kind niet-aangeboren hersenletsel (NAH) oploopt. Het leven van je kind en van het gezin verandert. Ouders krijgen veel zorgen over de toekomst van hun kind, het gezin moet aanpassingen maken en veel tijd wordt gestoken in het uitzoeken en krijgen van goede hulp voor je kind. Je kind voelt zich anders, maar wil zich niet anders voelen. Je kind krijgt een andere (voorkeurs)manier van behandelen, maar je kind wil dit eigenlijk niet; je kind wil normaal zijn.
 

Klachten bij hersenletsel, NAH en epilepsie bij kinderen en pubers

De gevolgen van hersenletsel, NAH en epilepsie uiten zich op verschillende manieren bij kinderen en jongeren (pubers), maar er zijn ook overeenkomsten te zien:

  • Lichamelijke problemen: sneller moe worden dan andere kinderen, motorische problemen (moeite met spreken, lopen, bewegingen maken), automatische handelingen gaan moeizamer, in- of doorslaapproblemen, hoofdpijn, duizeligheid (de beperkingen worden vaak 'handicap' genoemd).
  • Denkproblemen: traag zijn in denken en reageren (de wereld lijkt té snel te gaan voor het kind), woordvindingsproblemen, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, niet helder kunnen nadenken, moeite met spreken en het begrijpen van gesproken taal, planningsproblemen, makkelijk het overzicht kwijtraken.
  • Psychische problemen: vaak overprikkeld zijn (niet tegen drukte, veel geluid, geuren ed. kunnen), snel huilen, kort lontje hebben, vaak boos worden, zich machteloos voelen (gevoel geen controle te hebben), zelfvertrouwenproblemen, verdrietig zijn, somberheid, (faal)angstig of bang zijn.
  • Gedragsproblemen: minder goed voor zichzelf zorgen (slechter eten), zich terugtrekken, té veel willen ondernemen maar dit lukt (nog) niet, gefrustreerd reageren op de omgeving.

De behandeling van hersenletsel, NAH en epilepsie bij kinderen

Kinderen en jongeren (pubers) met hersenletsel, NAH of epilepsie worden eerst behandeld in het ziekenhuis, revalidatiekliniek of epileptisch centrum. Als er tijdens of na deze (medische) behandeling neuropsychologische hulp nodig is, kan je kind terecht bij onze kinder- en jongerenpraktijk in Amsterdam-Centrum. De psychologische behandeling is gericht op het leren omgaan met de beperkingen (de handicap) in het leven van je kind en de gevolgen voor het gezin. Er wordt gekeken naar hoe je kind de stress, angst en zorgen kan verminderen in zijn/haar leven, aangezien stress de klachten gerelateerd aan NAH en epilepsie kan versterken en stress het natuurlijke herstel van het lichaam tegenwerkt.

Verder is de behandeling bij de kinder- en jongerenpraktijk in Amsterdam-Centrum neuropsychologisch van aard, wat betekent dat een aantal sessies gericht zijn op het minder gevoelig maken van het zenuwstelsel bij je kind (dit wordt een neuropsychologische behandeling genoemd). Het zenuwstelsel van je kind is overgevoelig geraakt, dus het zenuwstelsel reageert vaak té heftig op een geringe mate aan (omgevings-)prikkels. Het minder gevoelig maken van het zenuwstel gebeurt door de dagen zo in te delen dat je kind het minste last heeft van de beperkingen (de handicap), er komt een opbouwschema voor school en thuis, waarbij er een goede afwisseling moet zijn tussen mentale activiteiten (computeren ed.), beweging en ontspanning bij je kind.

Kinder- en jeugdpsycholoog Marijke is tevens neuropsycholoog in Amsterdam-Centrum en gepromoveerd in de cognitieve neurowetenschappen en ontwikkelingspsychologie, waardoor zij ruime kennis heeft wat betreft het zenuwstelsel, de uitvoerende functies en de hersenen in ontwikkeling
. Verder vindt kinderpsycholoog Marijke het zeer belangrijk om de ouders en het gezin te betrekken bij het neuropsychologische behandeltraject van het kind (gezinstherapie en systeemtherapie).
 

Wat is hersenletsel, NAH en epilepsie?

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) betekent schade aan de hersenen dat is ontstaan na de geboorte van het kind. Hersenletsel die is ontstaan vóór de geboorte van het kind wordt aangeboren hersenletsel genoemd, zoals een infectie tijdens de zwangerschap van het kind. Niet-aangeboren hersenletsel is onder te verdelen in twee vormen: traumatisch hersenletsel (hersenschudding of hersenkneuzing dat is ontstaan door een ongeluk, bijvoorbeeld van de trap vallen of een auto-ongeval) en niet-traumatisch hersenletsel (o.a. infecties van de hersenen, tumor, zuurstofgebrek door bijna-verdrinking, epilepsie en vergiftiging). Het kan zijn dat je kind er een handicap aan over houdt.

Epilepsie betekent dat de elektrische activiteit van de hersenen plots verandert, hierdoor raken sommige hersencellen overactief waardoor het kind een epilepsieaanval krijgt. Een epilepsieaanval kan zichtbaar zijn doordat het kind valt en buitenbewustzijn raakt, maar het kind kan ook kort afwezig zijn (absence). Epilepsie kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een hersenletsel door een ongeval, maar vaak is er geen aanwijsbare oorzaak.


Alle hulp aan kinderen tot 18 jaar wordt volledig vergoed door de gemeenten Amsterdam-Centrum, Amsterdam-Zuid, Diemen, Uithoorn, Ouder-Amstel, Amstelveen, Aalsmeer, Zaanstreek en Waterland.
 

Hoofdlocatie Amsterdam-Centrum
 

Psychotherapiepraktijk
(Kinder)Psychologenpraktijk Marijke
Nieuwe Keizersgracht 58-2
1018 DT Amsterdam

 

 

Design en strategie PSYmedia

 

Faalangst – Zelfvertrouwen – Slaap - Stress – Burn-out – ADHD – Autisme - Somberheid - Hersenletsel - Epilepsie – Hoogsensitief