Behandeling 'Goed slapen doe je zo'

Hulp aan kinderen in Amsterdam-Centrum

De behandeling ‘Goed slapen doe je zo’ is bedoeld voor kinderen en jongeren (pubers) met slaapproblemen. De psychologische hulp en (cognitieve) gedragstherapie bij slaapproblemen bij de kinderpraktijk in het centrum van Amsterdam is effectief bij kinderen die moeilijk in slaap komen, ’s nachts vaak wakker worden, in de ochtend té vroeg wakker zijn en dan niet meer in slaap komen, of 's nachts té lang slapen en dan overdag nog moe zijn.
 

Wat heeft mijn kind aan de slaapbehandeling?

Het uiteindelijke doel van de slaapbehandeling bij je kind is dat je kind zich weer fit voelt, energie heeft en met een rustig gevoel naar bed gaat. Door slecht slapen raken kinderen en jongeren (pubers) overdag vermoeid, waardoor ze zich minder goed kunnen concentreren op school en sneller afgeleid raken door dingen om hen heen. Sommige kinderen kunnen angstig raken en bang worden voor het lang wakker liggen. Door de nachtrust te verbeteren bij je kind, verdwijnen na een tijd de andere (slaap-gerelateerde) problemen, zoals vermoeidheid, een slechte concentratie en aandacht, snel boos worden, slaapangst en overprikkeld zijn. Je kind heeft weer energie, gaat zich beter concentreren en weer fit voelen.
 

Inhoud van de slaapbehandeling bij kinderen en pubers

De behandeling 'Goed slapen doe je zo' aan kinderen en jongeren (pubers) bij de kinderpraktijk in het centrum van Amsterdam is erop gericht om de gezonde slaap te stimuleren door veranderingen aan te brengen in de slaapgewoonten en slaaprituelen bij je kind. Dit gebeurt door middel van (cognitieve) gedragstherapie, ontspanningsoefeningen en het toepassen van slaaptechnieken. De kinderpsycholoog biedt je kind passende slaapoplossingen aan en kijkt hoe deze slaapoplossingen ingebed kunnen worden in het avondritueel van je kind. Tijdens de psychologische slaapbehandeling werkt je kind in een dagboekje waar alle opdrachten en ervaringen ingeschreven worden, zodat de ouders weten wat er speelt bij het kind. Soms is het nodig om een aantal gezinsgesprekken te hebben bij de kinderpsycholoog (Marijke is tevens gezinstherapeut en systeemtherapeut).

Neurofeedback-behandeling bij kinderen in Amsterdam-centrum

Het kan raadzaam zijn om naast de slaapbehandeling ook een neurofeedback-behandeling te krijgen bij je kind. Neurofeedback is een zeer effectieve methode om het inslapen en doorslapen te bevorderen bij je kind door veranderingen aan te brengen in de hersenactiviteit gerelateerd aan de slaapproblemen. Behandeling met neurofeedback wordt gegeven door de kinder- en jeugdpsycholoog van de kinderpraktijk in het centrum van Amsterdam (zie Neurofeedback-behandeling).
 

Opzet van de slaapbehandeling bij kinderen in Amsterdam-Centrum

De ‘Goed slapen doe je zo’-behandeling bij kinderen en jongeren (pubers) bestaat uit 3- tot 5-wekelijkse sessies of 3- tot 5-tweewekelijkse sessies. In totaal zullen er 6 tot 10 sessies plaatsvinden bij één van de kinderpsychologen/therapeuten van de kinderpraktijk in het centrum van Amsterdam. De sessies kunnen individueel gegeven worden, maar ook met het gezin.

Als er naast de slaaptraining ook een neurofeedback-behandeling gegeven wordt aan je kind, dan bestaat één sessie uit 25 minuten slaapbehandeling en 25 minuten neurofeedback-behandeling. Er zijn 20 sessies nodig met neurofeedback voor blijvende slaapverbeteringen bij kinderen en jongeren (pubers).


Alle hulp aan kinderen tot 18 jaar wordt volledig vergoed door de gemeenten Amsterdam, Diemen, Weesp, Uithoorn, Ouder-Amstel, Amstelveen, Aalsmeer, Zaanstreek en Waterland.
 

Hoofdlocatie Amsterdam-Centrum
 

Psychotherapiepraktijk
(Kinder)Psychologenpraktijk Marijke
Nieuwe Keizersgracht 58-2
1018 DT Amsterdam

 

 

Design en strategie PSYmedia

 

Faalangst – Zelfvertrouwen – Slaap - Stress – Burn-out – ADHD – Autisme - Somberheid - Hersenletsel - Epilepsie – Hoogsensitief