EMDR in Amsterdam-Centrum

Trauma-behandeling bij kinderen en jongeren

Trauma-behandeling (EMDR) bij kinderen en jongeren

De EMDR-behandeling (een vorm van trauma-behandeling) bij de kinder- en jongerenpraktijk in Amsterdam-Centrum is bedoeld voor kinderen en jongeren (pubers) bij wie nare herinneringen en ervaringen uit het verleden invloed hebben op hoe ze zich nu voelen en gedragen. Dit kunnen herinneringen zijn van gebeurtenissen uit het verleden, zoals pestervaringen, verlies van dierbaren (rouw), ongeval, blootstelling aan geweld of ruzies. Maar ook angstige fantasiebeelden kunnen je kind in de weg zitten, zoals niet de gang op durven na het hebben gezien van een enge film, denken dat je uitgelachen gaat worden tijdens een spreekbeurt, bang voor pijn bij medische handelingen.
 

Wat heeft mijn kind aan EMDR?

EMDR aan kinderen en jongeren (pubers) is helpend bij het verwerken van vervelende gebeurtenissen uit het verleden en het verminderen van angst voor nare fantasiesituaties. Zowel traumatische gebeurtenissen als vervelende ervaringen kunnen behandeld worden met EMDR. Klachten bij kinderen en jongeren die behandeld worden met EMDR zijn herbelevingen (het gevoel dat de nare gebeurtenis steeds opnieuw gebeurt), angsten of bang zijn, piekeren of zorgen maken, vermijden van situaties die met de gebeurtenis te maken hebben, faalangst, schaamte of schuldgevoel, slaapproblemen, stress en/of burn-out, negatief zelfbeeld, onzekerheid, zelfvertrouwenproblemen, verdriet naar verlies (rouw), pijn en/of vermoeidheid (lichamelijke klachten zonder verklaarbare oorzaak).

Inhoud van de EMDR-behandeling aan kinderen

De EMDR-behandeling aan kinderen en jongeren (pubers) bij de kinder- en jongerenpraktijk in het centrum van Amsterdam is erop gericht om veranderingen aan te brengen in ongewenste gedragingen, gedachten en emoties bij je kind ten gevolge van nare herinneringen of angstige denkbeeldige situaties ontstaan door (recente) gebeurtenissen. EMDR is een vorm van traumabehandeling en staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. De nare herinnering wordt gedesensitiseerd en werkt als volgt: je kind kijkt in gedachte als toeschouwer naar de nare herinnering en tegelijkertijd wordt er een andere taak uitgevoerd, zoals het volgen met de ogen van de vingers van de kinderpsycholoog, hardop terugtellen of een ritme tikken met de handen. Vervolgens komen er allerlei gedachten en gevoelens naar boven die je kind dan volgt met de aandacht. Tijdens de EMDR-behandeling zal je kind merken dat de spanning die je kind voelt bij het denken aan de nare herinnering steeds minder wordt. De EMDR-behandeling wordt voortgezet totdat je kind rustig aan de herinnering kan denken zonder spanning te voelen. Dan wordt er een positieve zin gekoppeld aan de nare herinnering, zoals ik kan het aan, ik ben onschuldig of ik ben oké. Een EMDR-sessie wordt altijd positief afgesloten.

Opzet van de EMDR-behandeling in Amsterdam-Centrum

De EMDR-behandeling bij de kinder- en jongerenpraktijk in Amsterdam-Centrum bestaat uit wekelijkse sessies. Het aantal sessies is afhankelijk van het gewenste resultaat bij het kind of de ouders. De sessies zijn individueel (alleen met je kind). Ouders of belangrijke naasten die je kind in het dagelijks leven kunnen helpen, zijn altijd welkom tijdens vervolg- en evaluatiesessies (zie ook systeemtherapie, gezinstherapie en ouderbegeleiding).


Alle hulp aan kinderen tot 18 jaar wordt volledig vergoed door de gemeenten Amsterdam-Centrum, Amsterdam-Zuid, Diemen, Uithoorn, Ouder-Amstel, Amstelveen, Aalsmeer, Zaanstreek en Waterland.
 

Hoofdlocatie Amsterdam-Centrum
 

Psychotherapiepraktijk
(Kinder)Psychologenpraktijk Marijke
Nieuwe Keizersgracht 58-2
1018 DT Amsterdam

 

 

Design en strategie PSYmedia

 

Faalangst – Zelfvertrouwen – Slaap - Stress – Burn-out – ADHD – Autisme - Somberheid - Hersenletsel - Epilepsie – Hoogsensitief