Werkwijze kinderen | Amsterdam-Centrum

 

Kinder- en jeugdpsycholoog dr. Marijke van de Laar behandelt kinderen en jongeren (pubers) in de leeftijd van 8 tot en met 18 jaar in het centrum van Amsterdam. Het aantal sessies is afhankelijk van het te behalen gewenste resultaat van de ouders en het kind. Dus dat kunnen er 2 zijn, maar ook 20.

 

Aanmelden van kinderen en jongeren

Kinderen tot en met 12 jaar worden aangemeld door hun ouders. Jongeren en pubers van 13 tot en met 15 jaar kunnen zichzelf aanmelden met toestemming van (beide) ouders. Boven de 16 jaar is geen toestemming van de ouders meer nodig. Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@psycholoogmarijke.nl of te bellen naar 06-20177663 (spreek een bericht in als de voicemail aanstaat).

 

Het intakegesprek in Amsterdam-Centrum

Een eerste afspraak van 50 minuten is een intakegesprek, waarbij er de problematiek van je kind (en eventueel van het gezin) besproken wordt. Het is ook mogelijk voor jullie om eerst kennis te maken met kinderpsycholoog Marijke (een kennismakingsgesprek duurt 30 minuten), er hoeft dan niet diep te worden ingegaan op de problemen van je kind of die van het gezin. Bij kinderen onder de 12 jaar zijn zowel de ouders als het kind aanwezig. Jongeren (pubers) boven de 13 jaar kunnen ook het intakegesprek hebben zonder de ouders. Er wordt dan nog wel contact opgenomen met de ouders over de kosten en het vervolgtraject. Bij wenselijk kan er nog een oudergesprek plaatsvinden. Tijdens het intakegesprek wordt de problematiek besproken en een voorstel gedaan voor een psychologisch behandel- of trainingstraject in Amsterdam-Centrum. Mocht je kind niet op de juiste plek zitten bij kinder- en jeugdpsycholoog Marijke, dan kan zij je kind doorverwijzen naar de juiste therapeut, psycholoog of psychiater.

Kinderpsycholoog Marijke kan bij gewenst ook een bezoek aan huis brengen.

 

Kinder- en jeugdpsycholoog is tevens neuropsycholoog en behandelt daarom ook volwassenen: www.psycholoog-amsterdamcentrum.nl.

Vervolgafspraken voor kinderen en pubers in Amsterdam-Centrum

De vervolgsessies van 45 tot 50 minuten kunnen alleen met je kind plaatsvinden en vinden wekelijks of tweewekelijks plaats in Amsterdam-Centrum (nabij de Amstel). Het is mogelijk om ook oudergesprekken of gezinsgesprekken te hebben (gezinstherapie en systeemtherapie). De behandeling en gedragstherapie bij kinder- en jeugdpsycholoog Marijke richt zich op het vinden van de onderliggende oorzaak, en op het oplossen en voorkomen van de ervaren problemen bij je kind. Uitgangspunten tijdens de psychologische behandeling en gedragstherapie bij je kind zijn het bevorderen van het zelfvertrouwen, het verminderen van (faal-)angst en stress, het zelf leren vinden van oplossingen, het stimuleren van de zelfstandigheid en het vergroten van de aandachtsspanne. Ouders leren te luisteren naar de behoefte van hun kind en hoe ze probleemoplossend gedrag kunnen stimuleren.

 

Contact met school over je kind

Als er concentratie- en aandachtsproblemen aanwezig zijn, wordt er vaak ook contact gelegd met school. Dit is gewenst wanneer de leerkrachten een actieve rol kunnen spelen tijdens lessen op school (bijvoorbeeld om het concentratievermogen te verbeteren bij je kind) of voor het krijgen van meer tijd voor toetsen bij je kind. Er wordt tevens contact opgenomen met de school van je kind als er sprake is van depressiviteit of burn-out bij de jongere of puber. De klachten zijn dan vaak zo indringend aanwezig dat er een goede samenwerking nodig is tussen ouders, school, huisarts, hulpverleners (o. a. kinder- en jeugdpsycholoog Marijke) en de jongere zelf. Dit geldt ook voor ernstige lichamelijke problematiek of conversieproblematiek. Uiteraard wordt het contact pas gelegd na toestemming van de ouders en het kind.

 

Algemeen over kinderpsycholoog in Amsterdam-Centrum

De behandeling bij kinder- en jeugdpsycholoog Marijke van de Laar in het centrum van Amsterdam is laagdrempelig en kan net de ondersteuning geven die je kind nodig heeft. Ook is de psychologische behandeling bij je kind een goede aanvulling op psychotherapie of psychiatrie, omdat de hulp bij Marijke heel praktisch en oplossingsgericht is.

AGB-code Kinder- en jeugdpsycholoog NIP/SKJ: 94016527
AGB-code Praktijk Psycholoog Marijke Amsterdam: 94063604

Ben je niet tevreden over het testonderzoek of de behandeling bij je kind door kinderpsycholoog Marijke, dan kan je contact opnemen met haar collega's bij de psychologenpraktijk Nieuwe Keizersgracht of bij haar beroepsvereniging het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).